Rusnok: Náročné profese jsou Pandořina skříňka. Otevře ji každá vláda

557
Rusnok
Foto: Redakce FinTag

S rozšiřováním náročných profesí s nárokem na dřívější a plný důchod expremiér a bývalý guvernér České národní banky [ČNB] Jiří Rusnok nesouhlasí a nehlasoval by pro něj. Jde podle něj o Pandořinu skříňku, kterou ale otevře každá vláda.

Pozměňovací návrh omezující náročné profese vložili do návrhu novely o důchodovém pojištění při jejím projednávání ve Sněmovně šéfové poslaneckých klubů TOP 09 Jan Jakob a ODS Petr Benda počátkem října. V příštím týdnu se novela dostane do závěrečného sněmovního čtení. A na redukci náročných profesí pouze na čtvrtou kategorii nepanuje shoda ani mezi poslanci vládní koalice. K pozměňovacímu návrhu se vyjádřil v dnešních [27.10.] Otázkách Václava Moravce v České televizi expremiér Jiří Rusnok a podle něj by se náročné profese s nárokem na dřívější penzi bez jejího ponížení rozšiřovat neměly.

„Já bych pro tento návrh hlasoval,“ odpověděl, jak by se postavil k pozměňovacímu návrhu poslanců Jakoba a Bendy na redukci náročných profesí, Jiří Rusnok.

Podle něj už dnes nikdo nepracuje celý život v jedné profesi, jako tomu bylo do 90. let.

„Obnovování důchodových kategorií je systémově špatný proces, je to chyba,“ řekl Rusnok.

Důchodové kategorie, jak připomněl, byly zrušeny v 90. letech. Dříve mezi ně patřili například hutníci, policisté, vojáci a další profese.

„To byly v podstatě politické kategorie, a ty nepatří do základního důchodového systému, protože tam vytvářejí naprosto neférové podmínky,“ řekl v pořadu k náročným profesím.

Náročné profese otevře každá vláda, tvrdí Jiří Rusnok

Výčet náročných profesí označil doslova za Pandořinu skříňku. Podle něj je více než zřejmé, že v další vládě se téma opět otevře a opět se povedou diskuze o tom, které další profese jsou náročné a mají mít nárok na dřívější odchod do státní penze. Aniž by se jim ponížila její měsíční výše.

„Přijdou další a řeknou, že například učitelé jsou psychicky vyčerpaní a sociální pracovníci, že jsou vyčerpaní,“ uvedl na příkladech Rusnok s tím, že jde o zřejmou věc, na kterou by si dokonce i vsadil.

V pořadu diskutující exministryně Jana Maláčová [SOCDEM] by naopak náročné profese rozšiřovala. Vyjádřila nesouhlas se slovy Jiřího Rusnoka. Podle ní lidé nemohou pracovat v 65 letech například v sociálních službách a starat se o nemocné lidi.

„Štve mě, že se tady říká, že lidé v náročných profesích snad nechtějí pracovat,“ uvedla.

TOP 09 a ODS nečekaně navrhly omezit náročné profese

Jejím slovům Rusnok oponoval tím, že nikdo nechce, aby lidé pracovali v těžkých profesích do důchodu. Jiní mohou podle něj odejít například do předdůchodu [penze čerpaná ze soukromého penzijního spoření, doplňkového penzijního spoření, DPS, pozn. red.].

„Lidé mohou jít do předdůchodu. A případné dřívější důchody jim musí zaplatit jejich zaměstnavatel,“ dodal.

Ke sporné novele, kterou budou poslanci v jejím závěrečném čtení schvalovat příští týden, místopředseda Sněmovny Jiří Skopeček [ODS] uvedl, že není možné, aby se na jakémkoli pozměňovacím návrhu zbořila celá penzijní reforma.

„Pokud chceme zajistit současným třicátníkům od státu důstojné penze,“ řekl s tím, že problém v Česku je, že se v důchodech stále hodně lidí spoléhá jenom na stát.

„Soukromé zdroje jsou v České republice velmi nízké,“ dodal u upřesnil, že letos na důchodech stát vyplatí 706 mld. korun a v příštím roce to bude 717 mld. korun.

Důchodový systém se bez zvýšení daní neudrží

Tím narazil na téma, jak dorovnat rostoucí výdaje státu na důchody, když jejich růstu neodpovídají příjmy státní kasy.

„Buď zvýšit daně, odchod do důchodu nebo poměrový systém… Nic jiného v tom neuděláte,“ řekl Skopeček.

Exministryně práce a sociálních věcí Maláčová argumentovala, že lidé platí dost vysoké důchodové pojištění na to, aby jim stát zajistil služné penze. Případné dorovnání příjmů na jejich pokrytí vidí ve zvýšení majetkových daní převážně pro superbohaté. Dále ve vyšší dědické dani a v opětovném zavedení EET.

„Jediné, co dnes slyším od vlády je, že nejsou peníze. Anejde s tím nic dělat,“ uvedla s tím, že je třeba dělat postupné kroky a dávat korunku ke korunce a SOCDEM navrhovaná opatření by podle jejího odhadu přinesly 200 mld. korun navíc.

Do předčasné penze půjdou už jen lidé se 40letou dobou pojištění

Bez zvyšování daní se současný důchodový systém nepodaří zachovat i podle názoru Jiřího Rusnoka.

„To, že se budou muset zvyšovat daně v této zemi, to je nesporné,“ uvedl.

Dodal, že tady asi nikdo nechce mít placené školství a zdravotnictví. Navíc v situaci, kdy se na obranu musí vydávat 2 procenta HDP. A při dalších rostoucích výdajích na dekarbonizaci.

„A to se nedá ve stávající daňové kvótě ufinancovat,“ dodal s tím, že se musí udělat parametrické změny.

„Bez dalšího rozumného zvyšování daní nepůjde této zemi zajistit prosperita,“ dodal s tím, že ale bude muset jít o progresivnější řešení než pouze vyšší zdanění milionářů, jak navrhuje Jana Maláčová.

„Na milionářských daní to nevyberete, protože těch milionářů není dost,“ dodal Rusnok.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here