Bulharsko kvůli inflaci opět odkládá vstup do eurozóny

0
Bulharsko zřejmě znovu odloží vstup do eurozóny. Problém má zejména s inflací, ale i s některými právními předpisy. Země původně chtěla jednotnou evropskou měnu přijmout již loni prvního ledna. Stejně jako to udělalo Chorvatsko.
prace

Novela zákoníku práce urychluje počátek výpovědní doby

1
Výpovědní doba příští rok zřejmě dozná změn. Podle novely zákoníku práce by začala běžet dnem doručení výpovědi druhé straně. Nikoli první den následujícího měsíce, jako je tomu teď. A za porušení kázně v práci se výpověď zkrátí na měsíc.
Cinsky_HDP

Čínský HDP v letošním prvním kvartále přidal 5,3 procenta

0
Čínský hrubý domácí produkt [HDP] v letošním prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 5,3 procenta. Ve srovnání s loňským čtvrtým čtvrtletím čínský HDP vzrostl o 1,6 procenta. S odvoláním na čínské statistiky to uvedla agentura AFP.
v_cesku

Lidl a Kaufland mají od roku 2014 nejvyšší marži v Česku

1
Tržní podíl šesti největších firem zahrnujících devět největších prodejců potravin v Česku činí 75 procent trhu. Nejvyšší růst marží vykazují lídři trhu Lidl a Kaufland. Ve své Výroční zprávě ÚOHS 2023 to uvádí antimonopolní úřad.
hypoteky

ECB nepřekvapila, dolar posílil a pokles úroků u hypoték už brzdí

0
Evropská centrální banka na svém zasedání [11.4.] úroky nezměnila. Mezitím Amerika ale překvapila růstem inflace a dolar posílil vůči euru. V Česku inflace zůstala na 2% hodnotě a došlo k dalšímu poklesu úroků u hypoték. Ten ale brzdí.
inflace

Inflace: Potraviny v Česku meziročně zlevnily o šest procent 

0
Spotřebitelské ceny meziměsíčně v březnu stouply o desetinu procenta. Zdražily zejména pohonné hmoty. V meziročním srovnání inflace stejně jako v únoru rostla o dvě procenta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].
nezamestnanost

Nezaměstnanost klesla, ale její vývoj ukazuje na problémy 

0
Vývoj nezaměstnanosti v Česku se vrátil do starých kolejí. Letos v březnu se nezaměstnanost, jak bývá zvykem, změnila o pouhou desetinu procenta. Ze čtyř procent v únoru klesla na 3,9 procenta v březnu. To ale není ta hlavní zpráva.
Dominik_Proch

Dominik Proch: Make in India, přeloženo jako Vyrábějte v Indii

0
„Indie svůj potenciál postupně naplňuje. Jedná se bezesporu o velkou ekonomiku, která se mění vnitřně a i strukturálně,“ říká v rozhovoru pro FinTag k blížícím se volbách v Indii ekonom z Fakulty mezinárodních vztahů VŠE Dominik Proch.
Volvo_Cars

Čínská Volvo Cars jde vyrábět do Valaliky na Slovensku

1
Slovensko získalo souhlas regulačních orgánů EU s poskytnutím státní podpory 267 milionů eur [cca 6,8 mld. Kč] na výstavbu továrny společnosti Volvo Cars nedaleko Košic. Švédskou automobilku většinově vlastní čínský Geely Holding.
prumysl

Průmysl v únoru překvapil strmým růstem nových zakázek

0
Průmyslová produkce v únoru meziročně vzrostla o 0,7 procenta. Meziměsíčně byla vyšší o 1,9 procenta. Samotný zpracovatelský průmysl vzrostl o 2,3 procenta. Většina sektorů vykázala meziroční růst.
trzby

Oživení spotřeby v Česku se dál odkládá, ukázaly tržby za únor 

0
I v únoru pokračoval maloobchod v růstu, ale pouze v tom meziročním. A i ten ovlivnil zejména nízký srovnávací základ z loňského roku. Tak hodnotí většina analytiků maloobchodní tržby za letošní únor.
ropy

Rusko omezilo těžbu ropy. Nafta i benzin zdražují

2
Ceny benzinu a nafty v Česku stouply druhý týden za sebou. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Zdražování cen pohonných hmot bude pokračovat. Jedním z hlavních důvodů je v minulých měsících Ruskem avizovaný útlum těžby ropy.
prijmy

Stát měl loni rekordní příjmy na daních. Hospodaření ale nezlepšil

2
Loni meziročně vzrostly příjmy státního rozpočtu o 289,7 miliardy korun. Šlo o nejvyšší nárůst v historii Česka. Ani to ale nevedlo k výraznějšímu přiblížení se k cíli v podobě vyrovnaného salda státního rozpočtu, konstatuje NKÚ.
rozpoctu

Schodek státního rozpočtu meziměsíčně přidal 2,5 miliardy korun

0
Hospodaření státního rozpočtu skončilo v březnu deficitem 105 miliard korun. V únoru činil schodek státního rozpočtu 102,5 miliardy korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] řekl, že jde „prakticky o vyrovnané měsíční hospodaření“.
HDP

HDP loni klesl o 0,2 %. Z ČR odešlo 290 miliard ve formě dividend

1
Hrubý domácí produkt [HDP] Česka loni neklesl o 0,4 procenta, ale o 0,2 procenta. Příjem i spotřeba domácnosti klesla. Přičemž zisky zahraničních vlastníků v Česku usazených korporací činily 5,6 procenta českého HDP.
korun

Průměrný plat státních zaměstnanců je 43 699 korun

11
Česko mělo v roce 2022 druhé nejvyšší odvody na povinné pojistné mezi zeměmi Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj [OECD]. Průměrný plat státních zaměstnanců je v Česku 43 699 korun, meziročně se zvýšil o tři procenta.
LNG

Rusko posiluje vývoz LNG do Evropy přes stanici Portovaja

0
Ruská plynárenská společnost Gazprom vypravila první zásilku zkapalněného zemního plynu [LNG] z nakládkového místa Portovaja na pobřeží Baltského moře do Španělska. Na vývoz ruského LNG do Evropy se nevztahují západní sankce. 
ekonomiku

Důvěra v ekonomiku v březnu stoupla u domácností i firem

0
Nálada spotřebitelů i podnikatelů se v březnu poměrně výrazně zlepšila. Platí to i pro podnikatele v průmyslu a obchodu. U domácností stoupla důvěra v ekonomiku téměř o šest bodů na 99,9 bodu. To je nejvyšší hodnota od října 2021.
Francie

Rusko ztrácí ve vývozu zbraní. Dominují USA, ale úspěšná je i Francie

0
Francie odsunula Rusko v pomyslném žebříčku největších vývozců zbraní na třetí příčku. Za posledních pět let zvýšila svůj podíl na celosvětovém exportu zbraní ze 7,2 procenta na jedenáct procent. Pozici v obchodu se zbraněmi posílily Spojené státy.
zahranicni_dluh

Zahraniční dluh Česka loni stoupl na 4,6 bilionu korun

0
Zahraniční dluh České republiky meziročně stoupl na konci loňského roku o 129 miliard korun na celkových 4 622,2 miliardy korun. Dosáhl tak hodnoty 63 procent hrubého domácího produktu [HDP]. Uvedla to Česká národní banka.  
- Reklama -
reklama

POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

- Reklama -
Translate »