Stavební spoření: Jak si vzít část z toho, co dává stát

525
stavebni
Foto: Pixabay.com

Stavební spoření nabírá na obrátkách. Za prvních sedm měsíců letošního roku uzavřely stavební spořitelny více než 261 tisíc nových smluv, což představuje meziroční nárůst o 21 procent.

Tahounem jsou přitom smlouvy založené pro mladé klienty do 25 či 26 let. Teď je na trhu možné uzavřít stavebko s čistou úrokovou sazbu [po započítání státní podpory] v rozmezí 2,35 až 3,52 % pro dospělé a 3,69 % pro děti mládež. Spořicí smlouvy pro děti nebo mladé stavební spořitelny zvýhodňují. Je u nich předpoklad pravidelného spoření i nárůst vkladů. Spořitelny proto zvýhodňují  spořicí smlouvy, typicky jde o odpouštění poplatků za uzavření smlouvy nebo zvyšování úrokových sazeb z vkladů. Tato čísla platí při pravidelné úložce necelých 1 700 korun měsíčně a trvání spoření po dobu šesti let.

Stvební spoření: Státní příspěvek je 2 000 korun

Peníze ve stavebku jsou zhodnocovány dvojím způsobem. Spořitelny úročí u nich složené peníze cca 1% úrokem ročně a státním příspěvkem v odstupňované výši podle výše vkladů klienta spořitelny. Aby klient dosáhl na nejvyšší státní podporu ve výši 2 000 korun musí každý rok vložit do spoření minimálně 20 000 Kč [měsíčně 1 666 Kč]. Po započtení státní podpory a odečtení všech poplatků získá od stavebního spoření roční zhodnocení ve výši přibližně 3,5 procenta.  To je průměrné roční zhodnocení ve výši 4 200 korun, za šest let pak 25 200 Kč.

Srážková daň ve výši 15 %

Z výnosu ze stavebního spoření je ovšem nutné odečíst srážkovou daň ve výši 15 procent. A i další náklady. Například poplatek za uzavření smlouvy ve výši 1 % z cílové částky. Anebo roční poplatek za vedení smlouvy ve výši většinou přesahující 300 Kč.

I tak ale stavební spořitelny nepřestávají motivovat klienty, aby zvýšili objem svých vkladů. Například dětské smlouvy lze po vypršení šestileté vázací doby ukončit bez zásahu opatrovnického soudu. Postačí domluva mezi zákonnými zástupci. Upraveno bylo i dědictví ze stavebního spoření, kdy již nepřechází na manžela/manželku, ale je ukončeno dnem úmrtí účastníka. Zůstatek, anebo úvěry ze stavebního spoření pak přecházejí na dědice.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here