„Rok 2019 z hlediska ekonomiky a finančních trhů bych zkráceně charakterizovala situací člověka se zvýšeným krevním tlakem, ale ne tak vysokým, aby to bylo už na infarkt,“ uvedla své vystoupení na pražském Investičním fóru 2019 Eva Miklášová z Fidelity International.

Fidelity International spravuje investice v objemu 415 miliard USD více než 2,3 milionů klientů po celém světě.

 „Rok 2018 začal z hlediska finančních trhů velice sladce, ale skončil velice trpce,“ uvedla své vystoupení Eva Miklášová.

Jako příčinu uvedla návrat volatility na trhy po roce 2017, kdy trhy nekolísaly a de facto jen rostly. Co se stalo na trzích na konci letošního roku, pak komentovala takto: „Rok 2018 byl tragický pro 90 % veškerých tříd aktiv, které vykázaly negativní výnosy.“

První volatilita nastala již v únoru 2018 a v září 2018 došlo k obrácení trendů na trzích v tom smyslu, že se přestalo dařit energetickým a technologickým sektorům. A začalo se dařit defenzivním sektorům, které byly v minulosti podceňované.

[Mezi sektory, které kondice ekonomiky ovlivňuje nejvíce, patří finančnictví, průmysl a technologie. Na opačném pólu se pak nachází tzv. defenzivní, jako je třeba zdravotnictví, zboží běžné spotřeby či veřejné služby.]

Co se bude dít v roce 2019

Jako hlavní rizika pro další poklesy na trzích zmínila úrokovou politiku amerického FEDu. Ten od roku 2018 zvýšil sazby již čtyřikrát. Další rizika vidí ve zpomalení ekonomického růstu v Číně, problémy v Itálii, Turecku, Argentině a zejména pak v obchodní válce mezi USA a Čínou

  • Více: Prezident Trump vyjednává tvrdě, ale umí se i dohodnout

Podle ní letos celosvětový ekonomický růst zpomalí, volatilita na trzích bude pokračovat a nadále platná budou politická rizika. Testem bude i to, jak se americké firmy vypořádají s letošním vypršením daňových úlev. A to i kvůli vysoké zadluženosti americké ekonomiky.

„V tomto ohledu bude klíčové rozhodování FEDu. Ten by podle nás měl v roce 2019 jednou až dvakrát zvýšit sazby. Očekáváme, že by se měl vejít do tří procent. Důvod je, že US ekonomika je zadlužená a existují limity a sazby, aby Fed neposlal ekonomiku do nějaké krize,“ řekla Eva Miklášová.

Ekonomické výhledy

Co se týče celkového výhledu ekonomiky, zůstala Eva Miklášová zajedno s většinou ostatních analytiků. Tedy ekonomika v roce 2019 i nadále poroste a s ní i výnosy na kapitálových trzích. Nepůjde ovšem již o rekordní hodnoty jako v minulých letech.

„V celkovém výhledu pro rok 2019 zůstáváme neturální. Tedy nejsme ani optimističtí, ani pesimističtí,“ uzvařela.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here