Ministerstvo financí snížilo odhad letošního ekonomického růstu

255

Německá vláda snížila odhad růstu německé ekonomiky pro letošní rok takřka o polovinu. Netrvalo dlouho a odhad růstu české ekonomiky směrem dolů upravilo i Ministerstvo financí ČR.

To v nové prognóze [30. 01. 2019] zhoršilo odhad letošního růstu české ekonomiky na 2,5 % z 2,9 %. Důvodem revize je zhoršení ekonomického vývoje v zahraničí. Ve zprávě úřadu stojí: „Cyklické oživení ve vyspělých ekonomikách je za svým vrcholem a jejich hospodářský výkon zpomaluje. Ještě rychleji však zpomaluje růst světového obchodu, což je zčásti způsobeno vzrůstajícím napětím v globálních obchodních vztazích.”

Brexit, Čína, USA

Jako hlavní negativní rizika ve vnějším prostředí zpráva uvádí nejistotu související s vystoupením Spojeného království z Evropské unie, ale i tendence k nárůstu protekcionismu, jež se projevují především v obchodních vztazích mezi Spojenými státy americkými a Čínou.

A dále: „Zprostředkovaně by českou ekonomiku mohla ovlivnit také případná eskalace problémů italského bankovního sektoru, zpomalování ekonomického růstu v Číně či zvýšená volatilita a pokles na akciových trzích. Pokud jde o vnitřní rizika, česká ekonomika vykazuje v některých oblastech zřetelné znaky přehřátí, obzvláště pak na trhu práce a nemovitostí.“ 

Podobně v Německu

Podle analytiků za úpravou odhadu růstu české ekonomiky [zčásti] stojí obdobná úprava v Německu. I tamější vláda snížila odhad letošního růstu německé ekonomiky takřka o půlku. Z 1,8 % na 1 %. Důvody jsou přitom podobné: Narůstající politická rizika pak ovlivňují ekonomický sentiment a mohou dále narušit ekonomický růst a jeho udržitelnost ve střednědobém horizontu.

„U nás i ve světě bude rok 2019 ve znamení postupujícího podzimu v hospodářském cyklu,” říká David Marek, hlavní ekonom Deloitte, podle kterého globální ekonomika letos zpomalí na 4 %, v eurozóně pak na 1,8 %. Dodává, že celý letošek se ponese v duchu nervozity ze zpomalování růstu ekonomiky. Česká ekonomika podle něj zpomalí na 2,2 %.

Čas šetřit?

Zpomalení ekonomiky v letošním roce bude mít podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové i své dopady pro státní rozpočet. Minimálně příjmy budou nižší, než se v jeho návrhu očekávalo.

„Pokud tedy vláda bude chtít dodržet naplánovaný schodek 40 miliard korun, budou muset jednotlivé resorty sáhnout k úsporným opatřením. Pravděpodobně se při tom nevyhnou ani výdajovým škrtům,“ uvedla Eva Zamrazilová pro ČTK.

S poklesem příjmů oproti plánu se podle ní budou muset vypořádat ale i další subjekty spadající do sektoru veřejných institucí – obce i kraje.

Státní rozpočet 2018

Hospodaření státu loni skončilo s přebytkem 2,9 miliardy korun. V roce 2017 vykázal státní rozpočet schodek 6,2 miliardy korun a o rok dříve přebytek 61,8 miliardy korun. Podle MF šlo o druhý nejlepší výsledek od roku 1996. Schválený rozpočet na loňský rok počítal se schodkem 50 miliard korun. Státní dluh loni klesl o 2,7 miliardy korun na 1,622 bilionu korun.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here