„Ve srovnání s ostatními stavebními spořitelnami se náš HYPOúvěr od Buřinky odlišuje anuitním splácením, což je naše velká konkurenční výhoda. A dále je bezkonkurenční i naše bezpoplatková politika,” říká ředitelka útvaru Produkty a marketing Stavební spořitelny České spořitelny Jana Hrušková.

Poskytnete úvěr na pořízení vlastního bydlení či výstavbu i zájemci, který byl odmítnut se žádostí o hypotéku z důvodu nesplnění podmínek České národní banky?

Buřinka, Stavební spořitelna České spořitelny, posuzuje žádosti o úvěr podle pravidel nastavených Českou národní bankou. Pravděpodobně by tedy dospěla ke stejnému výsledku jako její mateřská společnost Česká spořitelna. Nicméně jednotlivé klienty posuzujeme individuálně podle vlastního interního scoringu.

Pokud vezmeme bonitního zájemce o úvěr na pořízení vlastního bydlení, který se může rozhodnout mezi hypotékou od banky a úvěrem od stavební spořitelny, dokážete mu nabídnout lepší či alespoň srovnatelné podmínky u úvěru? V čem konkrétně? Kde naopak na nabídku bank ztrácíte?

Stavební spořitelny jsou oproti hypotečním bankám pro klienty sázkou na jistotu z hlediska jistoty vývoje úrokových sazeb. Garantují klientovi již při uzavírání smlouvy maximální úrokovou sazbu, přes kterou nemohou jít.

Co garantuje klientovi Buřinka?

V případě Buřinky garantujeme klientovi, že HYPOúvěr od Buřinky nemůže být úročen vyšší sazbou než 5 % p. a.. Tuto jistotu klienti v tržním prostředí komerčních úvěrů nemají. Z toho vyplývá, že pokud půjdou úrokové sazby dále nahoru, lze očekávat v rámci refixace přeliv zajištěných úvěrů do stavebních spořitelen.

Ve srovnání s komerčními bankami poskytujícími hypotéky máme klientsky příznivou poplatkovou politiku. Poskytujeme úvěr i vedení účtu zdarma, nemáme poplatky za čerpání nebo nedočerpání, atd.

Ve srovnání s ostatními stavebními spořitelnami se náš HYPOúvěr od Buřinky odlišuje anuitním splácením, což je naše velká konkurenční výhoda. A dále je bezkonkurenční i naše bezpoplatková politika.

Když byste měli uvést typický modelový příklad konkrétního klienta, v jehož případě se vyplatí vzít si úvěr od stavební spořitelny? Ne od banky. Jak by takový příklad vypadal?

Na tuto otázku bohužel nedokážeme odpovědět.

Kdy a za jakých podmínek se vyplatí čerpat úvěr na pořízení vlastního bydlení přímo od Buřinky více než od banky nebo jiné stavební spořitelny?

Zde už odpovíme: Letos jsme pro naše klienty připravili žhavou novinku nezajištěný Úvěr od Buřinky na pořízení družstevního bydlení od právnické nebo fyzické osoby ve výši až 2,5 mil. Kč. A to za bezkonkurenční úrokovou sazbu 3,99 % p. a. bez zajištění nemovitostí.

Jedná se o jediný úvěr svého druhu s bezkonkurenční úrokovou sazbou s anuitním splácením. Dobou splatnosti až 18 let a fixací úrokové sazby na 3 roky. Vedení účtu je zdarma a zaplacené úroky lze odečíst od daňového základu. Pro získání tohoto úvěru není třeba mít uzavřenou smlouvu o stavebním spoření.

Modelový příklad Úvěru od Buřinky pak bude vypadat například u pořízení družstevního bydlení takto:
  • Výše úvěru: 2 500 000 Kč
  • Měsíční splátka úvěru: 16 371 Kč
  • Úroková sazba: 3,99 % p.a.
  • Platnost úrokové sazby: 3 roky
  • Datum splacení úvěru: 25. 04. 2037, tj. 216 pravidelných měsíčních splátek
  • Cena za poskytnutí úvěru: 7 500 Kč
  • Cena za správu a vedení účtu: Zdarma
  • Výše RPSN: 4,14 %
Máte za to, že nárůst úrokových sazeb ze strany České národní banky, bude znamenat „návrat“ klientů ke stavebnímu spoření? Jako jednomu z hlavních zdrojů financování pořízení vlastního bydlení či nové výstavby?

Ceny nemovitostí stále rostou a dosažitelnost vlastního bydlení nebo ještě lépe vlastního bydlení v novostavbě, je čím dál méně reálná. Investiční apetit v posledních měsících 2018 klesal, což je zřejmé z vývoje objemu nově poskytnutých hypoték. Předpokládáme tedy, že rok 2019 bude ve znamení rekonstrukcí. Tam hlavně vidíme otevírající prostor pro úvěry poskytované stavebními spořitelnami.

Ve chvíli, kdy se zájemce o úvěr rozhoduje mezi sjednáním úvěru od vícero spořitelen, podle čeho by si měl porovnávat jejich nabídku?

Každý preferuje něco jiného. Pro někoho je důležitá výše měsíční splátky. Někdo řeší celkové náklady na úvěr. Pro jiného může být zásadní, na jakou dobu sjednává úrokovou sazbu, nebo za jakých podmínek může úvěr předčasně doplatit.

Pokud klient nechce řešit úvěr s poradcem, nabízíme našim klientům možnost sjednat nezajištěný Úvěr od Buřinky na rekonstrukci až do výše 370 000 Kč zcela on-line z pohodlí domova. V tomto případě má peníze po podpisu úvěrové smlouvy na svém účtu do několika minut a doba splatnosti je nastavena až na 18 let. Jedná se o zcela bezkonkurenční produkt na trhu financování bydlení, který je jedinečný i svým anuitním splácením.

Pro úspěšný průběh on-line žádosti o úvěr musí mít žadatel k dispozici pouze přístup na internet, funkční e-mail, svůj občanský průkaz, přístup do internetového bankovnictví a mobilní telefon. Pro získání Úvěru od Buřinky není třeba mít založenou smlouvu o stavebním spoření ani mít naspořeno.

Máte za to, že stát by měl se stavebním spořením více pracovat jako s produktem, který motivuje veřejnost ke spoření a zařízení si bydlení?

Stavební spořitelna České spořitelny považuje současné nastavení za optimální. Z hlediska dlouhodobého rozvoje je pro nás důležitá stabilita.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here