Donald Trump zvedl cla Číně. Prosadí cla i pro EU?

507
Donald_Trump
Foto: USgov.com

Donald Trump prosadil od letošního 10. 5. zvýšení cel na čínský dovoz z 10 % na 25 %. Týká se to dovozu v objemu 300 miliard dolarů [6,9 bilionu Kč]. Má to samé od USA očekávat i Evropa? A co na to Donald Trump?

Donald Trump je přesvědčen, že cla na čínské zboží americké státní pokladně ročně přinesou více než 100 miliard dolarů [2,3 bilionu Kč]. Podle analytiků ta samá cla na čínské straně způsobí – kvůli vyšším výdajům – ponížení letošního čínského hrubého domácího produktu o cca 0,5% bodu [například z loňských 6,6 % na letošní 6,2 %]. Průvodním jevem Trumpových cel bude ochlazení na čínském realitním trhu, včetně nabourání fiskálních plánů čínské vlády a zřejmě i navýšení jejího dluhu.

Obchodní válka mezi USA a Čínou ovšem nenastala dnešním pátkem. Již od letošního ledna čínský vývoz do Spojených států propadl skoro o 10 %. Dovoz amerického zboží do Číny pak o 30,4 %. Na druhou stranu duben ukázal zajímavý jev, kdy za stálého propadu čínského vývozu do USA, nepatrně stoupl vývoz amerického zboží do Číny.

Donald Trump a ekonomové

Podle některých politiků a ekonomů lze předpokládat, že další nová obchodní ujednání bude chtít prezident Donald Trump prosadit i vůči evropským zemím. To na semináři Hospodářské komory [HK] k evropským volbám potvrdil i prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

„Podle mého je docela dost dobře možné, že až se Donald Trump vypořádá s Čínou, půjde na Evropu. A to pak může znamenat vyšší cla pro evropské automobilky a v ten moment to může silně pocítit i naše ekonomika,“ uvedl Vladimír Dlouhý.

Dodal, jak se traduje, že dokáže být Donald Trump vyveden z míry, když v ulicích New Yorku vidí vozy prémiových německých značek.

„Je rozčílen. Raději by tam viděl americká auta. Ale není pravda, že by v USA byla jenom německá auta,“ dodává Vladimír Dlouhý.

Co se děje v SRN a ČR

Názory o zájmu Donalda Trumpa vyjednat nové obchodní podmínky po Číně i s evropskými zeměmi nelze podceňovat. Už třeba kvůli tomu, že pro sousední Německo jsou USA [následuje Francie a Čína] největším odbytištěm výrobků. Například zvýšení cel z 10 % na 25 %, jako v případě Číny, by bylo citelnou ranou pro německý průmysl a jeho exportní aktivitu.

[Německá ekonomika přitom již ve čtvrtém kvartále loňského roku jen o vlásek unikla technické recesi. Ve třetím rostla “jen” o 0,2 %. Jedním z důvodů je i aktuální zpomalení ekonomiky v Číně částečně zapříčiněné i obchodní válkou s USA.]

To by mělo jisté dopady i do české ekonomiky, v níž se například průmyslová produkce propadla v meziměsíčním srovnání do červených čísel podle Českého statistického úřadu [ČSÚ] letos v březnu o 0,1 %. Meziročně stoupla jen o 0,1 %. I když ji automobilový průmysl táhl o 3,7 % nahoru, nebylo to dost.

Na uvedených grafech ratingové agentury Moody´s lze vidět, jak si stojí čínský import do USA i Evropy. A dále ty evropské země, které jsou nejvíce ekonomicky závislé na německém automobilovém průmyslu. Na prvním místě je Slovensko, na druhém Česká republika.

Jaká je situace v USA

Podle analytiků by si ekonomika Spojených států měla udržet solidní růst i v letošním roce. Domácí spotřebu táhne fiskální expanze. Robustní byly i investice především v oblasti informačních technologií a těžby ropy. Letos by americké HDP mělo být na cca 2,5 %, ale již v polovině roku 2020 lze podle některých analytiků očekávat nástup recese. Jako argument uvádějí ziskové marže korporací. Ty dosáhly svého vrcholu v roce 2014 a od té doby postupně klesají. A pokud se tento stav nezmění, nelze očekávat nic než recesi. Prozatím se ale USA zdají býti v dobré kondici. Co se týče míry nezaměstnanosti, aktuální zpráva zní, že dosáhly nejnižších hodnot za posledních 50 let [nejnižší míra nezaměstnanosti od prosince 1969].

Donald Trump jako podnikatel

O tom, kdo je Donald Trump podnikatel, hovoří i nedávné vydání deníku The New York Times [NYT]. Podle něj Donald Trump vykázal za období 1985 až 1994 celkovou ztrátu přesahující miliardu dolarů [23 miliard Kč]. Podle deníků umožnovaly jeho ztráty vyhnout se placení daní z příjmů v osmi z deseti let. Donald Trump následně na Twitteru uvedl, že ztráty vykazoval pro daňové účely. „Vždy chcete vykázat ztrátu. Je to jako sport,” napsal Trump na svém twitterovém účtu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here