Loňská regulace přístupu k hypotékám ze strany České národní banky [ČNB] významně schladila touhy mnohých Čechů po vlastním bydlení. To i další bude řešit 13. ročník konference Hypotéka 2019, letos s podtitulem – krize bydlení.

Hypoteční trh i trh s úvěry ze stavebního spoření, které sloužily k dofinancování hypoték [20 % LTV ve vlastních zdrojích], se letos oproti loňsku propadl o cca 30 %.

„Aktuální propad objemu nově sjednaných hypotečních úvěrů má mnoho příčin a komplexní odpovědi na aktuální otázky lze najít pouze v odborné diskuzi napříč trhem a obory,” říká Marie Bydžovská ze společnosti SmithNovak. Ta v Praze pořádá každoročně odbornou konferenci na téma hypoték. Letos pod názvem Hypotéka 2019 – Krize bydlení a to 26. září v pražském hotelu Andel´s.

Podle ní českým hypotečním prostředím za poslední rok otřáslo několik zásadních změn v oblasti regulace, výkladu legislativy i trhu rezidenčních nemovitostí. Jako jeden ze zásadních faktorů přitom zmiňuje i nárust cen realit. Ty podle Statistického úřadu zemí Evropské unie [Eurostat] v ČR v letošním prvním čtvrtletí meziročně zdražily o 9,4 %. ČR se tím umístila na druhé příčce v růstu cen nemovitostí v celé Evropské unii. Více reality ve stejném období zdražovaly už jen v Maďarsku [11,3 %].

Další důvody propadu

Podle odborníků za propadem hypotečního trhu, ale i zdražováním realit stojí více faktorů než jen regulace ze strany ČNB. Je to i nedostatečná nabídka realit, spekulativní investice do realit, vzrůstající ceny nájemního bydlení nebo neodpovídající legislativa. Například v žebříčku Světové banky v rychlosti vyřízení stavebního povolení se ČR umístila na 156. místě ze 190 sledovaných zemí.

„Zdražily ale i hypotéky. I přes marketingové akce bank v médiích, ke zdražení hypoték došlo už loni kvůli navyšování úroků ze strany České národní banky. Úroky u hypoték se tak dnes pohybují v závislosti na podmínkách úvěrů většinou na hranici tří procent,“ upřesňuje Marie Bydžovská, která zároveň i láká odborníky na letošní konferenci Hypotéka 2019. Na ní vedle českých expertů totiž vystoupí i experti ze Slovenska. A podle ní právě rozdílnosti, ale i podobnosti situace na slovenském hypotečním trhu mohou být v mnohém příkladem i varováním.

„Proto se do diskuzí s českými odborníky, jako je například Jan Frait z České národní banky, zapojí mimo Marka Ličáka z Národné banky Slovenska [NBS] i Peter Golha z Tatra banky a Zdenko Štefanides z Všeobecné úverové bankya [VÚB],” zdůrazňuje.

Hypotéka 2019 a její program

Konferenci Hypotéka 2019 zahájí generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix prezentací na téma: Jaká jsou pravidla přežití v současné válce o klienta? Další bloky se budou věnovat digitalizaci hypotečního produktu. I problematice předčasného splacení hypotéky a výkladu účelně vynaložených nákladů. K panelovým diskuzím se připojí Michael Pupala z Wüstenrot Financial Group, Filip Hanzlík z ČBA, Vojtěch Belling z ČNB či Jan Sadil z ČSOB.

Odpolední program konference se pak zaměří na [ne]dostupnost bydlení a příčiny i dopad aktuálního vývoje trhu nemovitostí. Krize bydlení se ale podle Marie Bydžovské nedotýká pouze tržních hráčů a poskytovatelů hypoték. Proto se závěrečný blok bude věnovat pohledu klienta a socioekonomickým i urbánním souvislostem.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here