Již od ledna určuje agendu koaličních rad debata o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Na obrátkách nabrala v posledních týdnech, když se ukázalo, že ekonomika neporoste tak rychle, jak se původně čekalo.  A také, když ministryně financí Alena Schillerová ostatním ministrům představila svůj plán úspor, v němž mimo jiné navrhuje propustit 10 % státních úředníků.

Úsporný plán ministryně Aleny Schillerové takzvaně “kvantifikuje pozitivní dopady různých potenciálních druhů úspor do státního rozpočtu” a to napříč všemi rezorty.

 „Prostě musíme škrtat,“ prohlásila ministryně s tím, že mandatorní výdaje se nemohou dál zvyšovat, pokud schodek státního rozpočtu plánovaný pro rok 2020 má zůstat v navržené maximální výši 40 miliard korun.

Potřebu úspor odůvodnila, že při tvorbě rozpočtu pro rok 2020 bude potřeba vycházet z předpovědi sníženého růstu HDP na hodnotu 2,4 %. Ministerstvo financí přitom snížilo odhad růstu ekonomiky už pro letošní rok [více zde].

Co je v plánu

Ministryně Schillerová, která musí předložit návrh státního rozpočtu pro rok 2020 do konce dubna, chce šetřit hned v několika oblastech.

„Jedná se zejména o snižování nákladů na provoz rezortů i počtu úředníků ve státní správě a dále o modernizaci nepřehledného a nákladného systému sociálních dávek tak, aby sloužil skutečně potřebným,“ uvedl mluvčí Ministerstva financí ČR Michal Žurovec.

Na otázky Fintag.cz, jak například paní ministryně navrhuje snížit náklady na provoz rezortů i počet státních úředníků, odpověděl, že hlavní díl práce při zvyšování efektivnosti [hledání úspor] leží na ostatních ministrech.

„Ti sami nejlépe vědí, kde jsou v jejich rezortu rezervy. Ministryně Schillerová nyní šéfům jednotlivých rezortů poskytla kvantifikaci pozitivních rozpočtových dopadů různých potenciálních druhů úspor,“ upřesnil s dovětkem, že ministři by na to měli reagovat už vlastními konkrétními návrhy do konce března.

10 % úředníků značí cca 15 000 lidí?

I když je docela možné, že počet státních zaměstnanců stoupne i v roce 2020 [jen loni jich přibylo cca 8 tisíc], je pozitivní, že někdo [ministryně financí] iniciuje snížení jejich počtu. V případě 10% snížení počtu státních úředníků by stát uspořil sedm miliard korun. Stále neznámá je ovšem odpověď na otázku, kolik tisíc úředníků bude muset být propuštěno. Můžeme si to ale spočítat.

V Česku je placeno ze státního rozpočtu 452 tisíc lidí [volné pozice: 14 467]. Dalších cca 375 tisíc lidí zaměstnávají kraje, obce a jejich příspěvkové organizace. V případě 452 tisíc lidí placených ze státního rozpočtu [minus cca 240 tisíc učitelů a příslušníků bezpečnostních složek, ty Alena Schillerová vyjímá ze svého snižování stavů] by to znamenalo propuštění 20 500 lidí.

Anebo i jinak: Státních úředníků má být v ČR cca 150 tisíc. Pokud by tedy ministryně Schillerová chtěla snížit jejich počet o 10 %, řeč je o cca 15 tisících propuštěných lidí. To není nezanedbatelné číslo, i když je v tuto chvíli pouze virtuální. Určitá naděje tu je, jinak by vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec nemohl uvést: „Je jasné, že škrty budou. Je dobře, že paní ministryně to avizuje dostatečně včas, o to více času bude se na to dostatečně připravit. Ty věci mají setrvačnost, především v té oblasti personální.”

Mrtvé duše s jistým platem

Na povrch ale vyplývají i další neméně zajímavé věci: Ministerstvo financí se rozhodlo škrtnout část neobsazených míst, která mají česká ministerstva [a další úřady] jako rezervu. Tedy místa jsou neobsazená, ale úřady na ně dostávají ze státního rozpočtu peníze. Což je sám o sobě zajímavý jev, s nímž se ministryně Alena Schillerová chce vypořádat tak, že státnímu úřadu či instituci, která má neobsazených míst více než 5 %, se všechna místa nad 5 % škrtnou. Jenom tímto „řešením“ by přitom státní rozpočet ušetřil 3,4 miliardy korun ročně. Otázka ovšem je, jak se k tomu fenoménu postaví ostatní. Sama Vláda ČR se měla zavázat ke škrtnutí jen 1 292 neobsazených míst. Což je úspora 2,5 miliardy korun.

Tož, co s tím?

Vysoký počet státních úředníků je stálým tématem tuzemské politické scény. Naposledy ho slyšitelně kritizoval i prezident Miloš Zeman ve svém projevu na podporu získání důvěry pro druhou vládu Andreje Babiše v Poslanecké sněmovně [13. 7. 2018].

„Nu, co s tím? Že si tito lidé, aby ospravedlnili svoji existenci, vymýšlejí práci, která je často zbytečná, to je jedna věc. Že k tomu bezmocně přihlížíme, je věc druhá. Místo kritiky hledejme řešení a nesnažme se tento počet dále zvyšovat, tím méně těmto úředníkům přidávat peníze v jejich mzdách,“ uvedl tehdy prezident Miloš Zeman.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here